onsdag 26. januar 2011

Nora!


Nora: Jeg har andre likeså hellige plikter.
Helmer: Det har du ikke. Hvilke plikter skulle d e t være?
Nora: Pliktene imot meg selv.

I tredje og siste akt av Et dukkehjem tar Nora et oppgjør med seg selv, ekteskapet sitt og det livet hun har levd.  Ingenting er som hun har trodd. Samfunnet hun lever i fremstår som fremmed og uklart, men nå vil hun forandre seg, oppdra seg selv, bli selvstendig.

I 1879 var kvinners frihet, særlig i ekteskapet, svært begrenset. Som gift kvinne var en umyndig, en fikk ikke råde over egne penger - en var prisgitt ektemannens vilje. Slik er det ikke lenger, men likevel fremstår Trøndelag teaters versjon av Et dukkehjem som moderne og relevant for publikum i dag.

Hva er det som utløser Noras gryende forvandling, og hvilke konsekvenser tror dere valget Nora tar kan få?

Hvilke plikter har vi har vi mot oss selv? Hva hindrer oss i å gjøre det vi aller mest har lyst til? Er det mange i dag som tar på seg ulike masker, spiller ulike roller for å tekkes andre?

Skriv en kommentar hvor du reflekterer over disse spørsmålene :)

14 kommentarer:

 1. Det som utløser Noras gryende forvandling er når Torvald finner ut av hennes mørke hemmelighet og reagerer med å tenke på det som vil skje med han istedenfor hva som vil skje med henne. Da går det opp et lys for Nora der hun finner ut at hun har levd bak en maske helt siden de giftet seg, og hun har opptrådt på en slik måte TORVALD vil at hun skal være, og ikke det mennesket hun selv vil være. Konsekvensene Nora får ved å gå fra Torvald vil være at hun ikke får møte barna sine mer, men hun vil forhåpentligvis "finne seg selv" og bli det mennesket hun har lyst til å være.

  Pliktene vi som mennesker har mot oss selv er å være oss selv og være så lykkelige som mulig. Det som kan hindre oss i å gjøre dette kan for eksempel være at vi er forelsket i noen som forventer en annen oppførsel av oss og dette vil gå utover vår måte å være på. Dette kan også bli påvirket av andre folk som forventer av oss å være en annen enn den vi egentlig er. Jeg tror at noen også i dag tar på seg ulike masker for å gjøre andre til lags. Dette gjøres nok blant kvinner mest i kvinneundertrykkede land, men noen menn tar nok også på seg masker for å være den mannen noen forventer de å være.

  SvarSlett
 2. Det jeg tror utløser Noras gryende forvandling er at hun plutselig forstår hvordan hun har levd hele livet sitt, som en dukke. Når Helmer tilgir Nora for det hun har gjort, forstår hun hvor overfladisk forholdet deres egentlig er. De har aldri hatt en alvorlig samtale sammen, uten at Helmer har kalt Nora for lerkefugl, sangfugl eller ekorn.
  De konsekvensene jeg tror Nora får for valget hun tar er at hun kanskje klarer å bli kjent med seg selv, uten masken på for første gang i sitt liv. Samtidig tror jeg hun kan bli utrolig ensom. Kanskje lengter hun tilbake til familienm sin, kanskje er det ikke så ille å leve i et dukkehjem likevel?
  Det som kan hindre oss i å gjøre det vi aller mest har lyst til kan være frykt for hvilke konsekvenser vi kan få, frykt for hva andre tenker og mener.
  Det er helt sikkert utrolig mange som i dag tar på ulike masker, spiller ulike roller. De vil være som andre, ikke skille seg ut fra mengden, kanskje. De vil at alt skal se perfekt ut, hvertfall på utsiden. De ser opp til andre, og vil være som dem. De putter heller en maske på og lever i et skuespill hvor alt er fryd og gammen, mens de på innsiden ikke har det så bra.
  Jeg tror at de aller fleste som lever et slikt liv en eller annen gang får behov for å legge bort masken, og vise verden hvem de egentlig er. Akkurat slik som Nora fikk behov for. Kanskje tar det lang tid, men ved en eller annen situasjon åpnes øynene og man forstår at det bare er en ting å gjøre. Finne ut av hvem du er, og leve etter det.

  SvarSlett
 3. Kristoffer Ottesen26. januar 2011 kl. 05:26

  Hva er det som utløser Noras gryende forvandling, og hvilke konsekvenser tror dere valget Nora tar kan få?
  I stykket vi så i går kom det ganske tydelig fram hvorfor Nora plutselig forandret seg og ville separeres fra Torvald. Torvald sa tidligere i stykket at han skulle ønsket at noe forferdelig skjedde med Nora slik at han kunne gripe inn og ofre seg selv for å redde henne. Dette var den typen mann Nora hadde vært gift med i åtte år. En som ville gjort alt for henne, men dette viste seg i å ikke stemme. Når Torvald fant ut av hva Nora hadde gjort tenkte han mer på seg selv enn å skåne henne fra det forferdelige som kunne skje. Denne hendelsen resulterte i at Nora fikk en åpenbaring om at hun ikke var gift med den mannen hun trodde. Det valget hun tok når hun forlot Torvald og ungene sine vil det komme konsekvenser av. Om hun kommer tilbake om 5 år for å ta vare på barna sine så er jo ikke dette noe ungene selv vil. De vil alltid se på Nora som deres mor som forlot dem og faren deres fordi at hun måtte finne ut av seg selv å få en pause.

  Hvilke plikter har vi mot oss selv? Hva hindrer oss i å gjøre det vi aller mest har lyst til? Er det mange i dag som tar på seg ulike masker, spiller ulike roller for å tekkes andre?
  I dagens samfunn er det slik at mennesker gjør som regel det som er lettest for dem selv. Dette er en av grunnene til at menneker i dag ikke alltid gjør det de aller mest har lyst til å gjøre. Jeg vil tro at de aller fleste tar på seg en falsk maske en eller annen gang i løpet av dagen for å tilfredstille alle. Det er ingen som har lyst på uenigheter og uro i hverdagen.

  SvarSlett
 4. Det som utløser Noras gryende forvandling er at hennes store mørke hemmelighet som hun har holdt skjult, kommer frem. Hun håper at Torvald vil beskytte henne, og skjønne hvorfor hun gjorde det. Det går opp for henne at han ville ikke ofret seg for henne. Og innser at hun har levd som en nikkedukke hele livet.

  Hun bestemmer seg for å flytte fra Torvald og barna.

  Hva er det som utløser Noras gryende forvandling, og hvilke konsekvenser tror dere valget Nora tar kan få?

  Vi har plikt mot oss selv å leve livet på den måten vi selv vil. Å ta egne valg. Forventninger som andre har til oss, og venner, familie og kjærlighet kan hindre oss i å gjøre det vi aller mest har lyst til.

  Det kan være mange i dag som tar på seg ulike masker, og oppfører seg forskjellig etter hvem de er med. Og som spiller en rolle, for å tekkes noen andre.

  SvarSlett
 5. Det som får Nora til å forandres, er at hun får se en ny side av Torvald etter han har fått vite om Noras mørke hemmelighet. Han reagerte ikke på den måten hun trudde han skulle reagere på. Han tenkte på hans egne konsekvenser og ikke på hennes.
  Valget til Nora var å forlate mannen. Konsekvensene var at hun ikke får møte barna sine mer. Hun mente hun måtte prøve å oppdra seg selv til å bli et bedre menneske. Før hun kunne oppdra sine egne tre barn.

  Pliktene vi har mot oss selv er å gjøre oss selv og de menneskene vi har rundt oss så lykkelig som mulig.
  Det var nettopp dette Nora prøvde å gjøre for Torvald Helmer. Hun skulte en hemmelighet for å redde sin egen mann.
  Det som hindrer oss i å gjøre det vi har mest lyst til er frykt. Frykt for hva andre vil tenke/mene om oss, og frykt for konsekvensene.
  Jeg tror det er mange i dagens samfunn som tar på seg en maske, en slik maske som Nora Helmer bar. Folk bærer denne på grunn av frykten for å ikke passe inn i dagens samfunn.

  SvarSlett
 6. Det som utløser Noras gryende forvandling er når hun får vite hvilke konskvenser hun får av at hun har tatt opp et lån ulovlig. Hun forfalsketunderskriften til sin far. Noe som er veldig alvorlig, og noe som ikke ble akseptert på denne tiden. Kvinner skulle ikke ta opp lån. I tillegg forteller Torvald en historie om Krokstad som hadde forfalsket underskrifter. Og at dette var svært alvorlig, det var noe hun aldri måtte finne på å lyve om. Men det var jo akkurat det Nora gjør bak ryggen på Torvald. Konsekvensene av valget til Nora er at hun ikke blir Torvalds glade sangfugl lengre. Hun finner seg selv, og er ikke lengre familiens lekedukke. Samtidlig som det ikke bare gir konsekvenser for Nora, får det også konsekvenser for både Torvald og ungene.

  Som oftest er det redselen eller angsten som stopper oss til å gjøre ting vi har mest lyst til. Samtidlig kan det være ytre faktorer også, som f.eks økonomi. Eller rett og slett råd fra venner og familie som enten gir deg en puff til å gå for det, eller får deg til å tenke over det valget du vil ta.
  Men det kommer an på hva det er vi har lyst til. Noen ønsker kan være store, andre små.
  Det er i dag fortsatt mennesker som tar på seg ulike masker for å trekkes andre. Mange ønsker å være lik sine forbilder, fordi de blir likt godt. Hvis de prøver å være som en annen person, blir man jo falsk. Det er bedre å være den man er, enn å prøve og bli noen andre enn seg selv. Man skal bli godtatt for hvordan man er, og ikke den falske "jeg" som man kanskje ønsker å være.

  SvarSlett
 7. Noras gryende forvandling som vi var vitner til mot slutten av stykket ble utløst av at Nora føler at hun lever i en fremmed og uklar verden. Hun har levd som en dukke i sitt overfladiske forhold med sinn mann Torvald. Nora bestemmer seg dermed for at hun vil forandre seg selv og oppdra seg til å bli en selvstendig kvinne som kan stå på egne ben i dette samfunnet. Hun tar et valg om å flytte fra sin mann Torvald Helmer og sine tre barn - nettopp for å forandre seg selv fra den dukken hun hadde vært gjennom hele sitt ekteskap, til å bli et nytt, verdig menneske.

  Konsekvensene som Nora får ved å flytte fra familien og hjemmet, for å ta opp kampen mot seg selv og sin tilværelse, tror jeg fikk konsekvenser i form av psykiske problemer ved det å være ensom og uvitende etter å mer eller mindre ha flyktet fra sine kjære og sitt eget hjem.

  Vi som lever i dag har i likhet med Nora en rekke plikter mot oss selv. Det å være skapende vesener, verdige mennesker, selvstendige og omsorgsfulle, vil jeg si er "normer" vi har ovenfor oss selv, samtidig som de rundt oss også forlanger at du oppfyller. Å spre lykke og gjøre våre kjære lykkelige er også en plikt man har som ansvarsfulle og omsorgsfulle mennesker. Nettopp dette beviste Nora gjennom å ta opp et lån for å gjøre mannen sin godt.

  Det som ofte hindrer oss i å gjøre det vi har aller mest lyst til er ikke sjeldent tanken på hva andre skal synes om det.

  SvarSlett
 8. Noras gryende forvandling utløses i det hun finner ut at Torvald ikke ville ofret seg for henne, slik hun trodde hun var villig til å ofre seg for han. Hun har levd i et falskt dukkehjem. Valget Nora tar fikk nok store konsekvenser, både for henne selv og familien hun forlater. For sin egen del tror jeg det resulterte det i angst og ensomhet, noe som bidro til psyksiske problemer. Hennes familie ville nok også bli påvirket av hennes valg. De ble forlatt av sin mor, og opplevde kanskje en grusom sorg pga. morsrolle svikt. Hun ble også uthengt i media som en "gal" kvinne som hadde misbrukt sin far, familie og lånesystemet. Hadde Nora levd i 2011 ville nok samfunnet reagert på en helt annen måte, men sorgen hun etterlot sin familie etter å ha sviktet dem totalt ville nok vært den samme også i 2011.

  Som individer har vi plikter ovenfor selv. Vi har plikt til å føle oss trygge, respekterte, vellykket og enestående. Vi har også en plikt til å føle utvikling og at vi får ytre våre meninger. For å leve opp til disse pliktene er det viktig at man har "kontakt" med seg selv på det mentale planet, så dette vil jeg si at også er en plikt. Man må vite hva man selv vil med sitt eget liv!
  "You are the master of your own destiny" -Neil Somerville

  I dagenssamfunn tenker de aller fleste konsekvenser. Dette tror jeg hindrer oss i å gjøre akuratt det vi selv vil. Hva skjer hvis jeg gjør det? Hvem blir påvirket? Hvordan vil folket og samfunnet reagere? Hva vil folk si? Alle disse konsekvenstankene er med å påvirker våre valg og handlinger, noe som i og for seg er positivt. Man må jo se litt lengere enn sin egen nesetipp. Likevel tror jeg dette ofte er en større hindring enn en fordel for oss i dagenssamfunn.

  Jeg tror nok det er mange også i dag som lever med masker. Dette er vel først fremst pga. angst for å ikke passe inn i mengden. Samtidig er det mange som kler på seg masker for å skille seg ut. På noen felt kan det være en fordel å skille seg ut, men det er aldri smart å utgi seg for å være noen andre enn man egentlig er.

  Så moralen er at man har mange plikter ovenfor seg selv, og man må selv styre sitt eget liv. Dette klarer man ikke hvis man legger på seg en maske, og utgir seg for å være noen andre.

  XOXO Nora-lover

  SvarSlett
 9. Det som utløser Noras gryende forvandling er at hennes hemmelighet om hennes forfalskning av lånepapiret for å redde Torvalds helse. Etter vært kommer frem. Hun håper at Torvald vil beskytte henne, og skjønne hvorfor hun gjorde det. Det går opp for henne at han ville ikke ofret seg for henne. Og innser at hun har levd som en dukke hele livet.

  Hun bestemmer seg for å flytte fra Torvald og barna. Hun føler at hun blir styr av alle andre, og trenger å finne seg selv.

  Hva er det som utløser Noras gryende forvandling, og hvilke konsekvenser tror dere valget Nora tar kan få?

  Vi har plikt mot oss selv å leve livet på den måten vi selv vil. Å ta egne valg. Forventninger som andre har til oss, og venner, familie og kjærlighet kan hindre oss i å gjøre det vi aller mest har lyst til.

  Det kan være mange i dag som tar på seg ulike masker, og oppfører seg forskjellig etter hvem de er med. Og som spiller en rolle, for å tekkes noen andre.

  SvarSlett
 10. Det som hun utløser Noras forandring er når hun finner ut at hennes mann ikke er den hun trodde han var. Hun har hele tiden levd i den tro at "så lenge tanken er god, er alt godt", og trodd at mannen tenkte likedan som henne. Etter å lenge ha bekymret seg for at Torvald skulle "ofre seg" og bekymre seg for henne når hemmeligheten avsløres, blir hun overrasket når han istedet blir rasende og kun tenker på seg selv. Hun innser at han ikke ville ofret livet sitt for henne, slik som han har pleid å sagt. Dette endrer hennes livssyn og syn på mannen, og får henne til å innse at hun ikke lenger kan leve i en "fantasiverden", slik som hun har gjort.

  Med tanke på tiden hun levde i kan dette valget få store konsekvenser. Uten en mann vil hun få problemer med å forsørge seg selv. I tillegg kan det ryktet hun har på seg gjøre det vanskelig å skaffe seg jobb, og han har dessuten lite jobberfaring.

  Jeg mener vi har som plikt å lære å kjenne oss selv, og å trives med den personen vi er. Dette må man noengang gjøre alene, og det er da viktig at personer rundt godtar dette. Dine nærmeste kan noen ganger hindre deg i å gjøre det du har mest lyst til, selv om det ikke burde være slik. Du har en plikt til å stille opp for andre, hvis du samtidig passer på deg selv, mener jeg.

  Det er uten tvil mange i dag som tar på seg ulike masker utifra hvem de er med. Dette kan være både positivt og negativt. En skal selvfølgelig være seg selv, og andre skal godta det. Men noen ganger kan det være lurt å oppføre seg forskjellig utifra hvem du er med. En bør forholde seg til ulike personligheter med ulik oppførsel. Dette fordi en usikker person f eks vil kunne bli såret hvis du "tuller" med vedkommende, selv om du pleier å gjøre det samme med andre. Jeg synes uansett det er viktig å kunne være seg selv sammen med de som står deg nærmest.

  SvarSlett
 11. BBB

  Det som utløser Noras gryende forvandling er at hun skjønner at hennes mann ikke er som hun hadde tenkt og forestilt seg. Nora hadde forfalsket underskriften til sin far for å ta opp lån for å få orden på Torvalds helse. Når dette kommer ut, blir Torvald rasende og det eneste han tenker på er seg selv og hvordan dette går utover han. Dette hadde ikke Nora sett for seg, hun hadde trodd at Torvald skulle hjelpe henne å fortå hvorfor hun gjorde dette. Hun gjorde jo bare dette for å hjelpe Torvald. Etter denne episoden skjønner Nora at hun har levd som ei dukke hele livet.

  Valget Nora gjorde fikk sikkert mange konsekvenser på den tiden, fordi det var mannen som skulle forsørge barn og kone. Konene hadde ikke noe med økonomien å gjøre. Så hun fikk det sikkert vaskelig å forsørge seg selv, I tilegg fikk hun sikkert et rykte på seg som ikke var så bra i en jobbsammenheng.


  Vi har mange plikter mot oss selv, som å kjenne deg selv som hvem du egentlig er. Man må være fornøyd med den personen man er, ikke hvilken person de andre vil at du skal være. Vi må ta egene valg som er best for oss selv og ikke for andre. De som kan hindre oss i det vi har mest lyst til er folk rundt deg som spiller en viktig rolle i ditt liv, å som kan ha både dårlig og god innvirkning på hva som er rett for deg. Men det er ikke bare andre personer som kan hindre oss, det kan rett å slett være deg selv.

  Jeg tror nok at mage tar på seg ulike masker for de ikke tørr å være seg selv. De er redd for hva folk skal si om de hvis de er seg selv. Så mange tar på seg ei maske for å ikke tekkes andre. Mange er redde for at de ikke skal passe inn i mengen, så da er det mye lettere å bare ta på seg ei maske å være som de andre. Men det er aldri smart å oppføre seg som ei/en du ikke er.

  SvarSlett
 12. Noras grynende forvanding utløser fordi hun oppdager at Thorvald ikke er den mannen hun hadde forestilt seg. Hun sier selv at etter et åtte år langs ekteskap, hadde de aldri snakket slik til hverandre som de gjorde da Thorvald oppdaget hva Nora hadde gjort bak hans rygg.

  Nora får sikker problemer med å klare seg økonomisk, nå som hun er alene, og rykter kommer til å spres raskt, slik at hun kommer vell til å få vanskeligheter med å få seg jobb eller å ha et sted å bo.

  Våre egne pliker er å vite hvem man selv er, og tørre å vise seg frem. Man må kunne hjelpe andre om andre trenger hjelp. Mange er egoistiske og bryr seg for mye om seg selv. Vi alle brude "Pay it forward" (en film) slik at man burde vise at man tørr å bry seg, og det å stå fram som det mennesket man er.

  Det som hindrer oss i å gjøre det vi mest har lyst til er vell å gjøre ting som ikke andre tørr, ved å stikke seg ut, vise at man kan stå på egne ben. mange gjemmer seg i en gjeng, eller ved å skjule sitt sanne jeg.
  Ja, det er mange som har "masker" den dag i dag, fordi de ikke tør å være seg selv. redd for å bli misslikt, eller å bli sett stygt på. Selv om din beste venn har en sterk mening om en sak, betyr det ikke at du må ha den samme meningen, men det er lett å skyve sin mening bort, så "menge" seg i gjengen slik at man blir godt likt at alle... Om du skjuler ditt sanne jeg, får du svi for det en dag, tro det eller ei.Det kan gå så lang at du etterhvet lurer på hvem du egentlig er, noe som hvertfall ikke er bra.

  SvarSlett
 13. Kunne du/dere ha skrevet litt om kvinnerollen i "et dukkehjem", sett inn i historisk sammenheng? Litt mer om hvordan Nora blir undertrykt, på en måte? Holder på med særemne om nettopp dette, og sliter litt med å komme i gang. Noen tips hadde vert supert!

  SvarSlett
 14. Hei alle sammen, jeg vant lotteriet på $ 528,8 (Five Hundred Twenty Eight Million Åtte hundre tusen dollar) for to uker siden i Jackpot fra 38 lotteri spill nå jeg har min bil og en huset.Jeg ble introdusert til en spell caster kalt Dr EBORE en måneder siden av en kollega som han hjalp til med lotteri og ekteskap problemer. Alt det han sa og hva han lovet å gjøre egentlig happened.I antar aldri trodd på magi eller trolldom fordi jeg trodde de var for det meste scam handlinger eller luringer før jeg møtte ham, forandret alt, det finnes, men bare i de rette hender og med det alt er possible.I ikke vet hvordan du skal betale ham for dette, men jeg håper virkelig jeg kan gjøre noe viktig og spesiell for ham ved å fortelle verden om hvordan jeg ble rik nå med sin magi lotteri spell, han god i kjærlighet spell , få din ex tilbake, HIV stave, graviditet spell Og andre spell hvis du har behov for hjelp kontakt ham her .. (SECRETTOSOLUTION@GMAIL.COM) .. Hans nettsted er. dreboresolutionhome.webs.com

  SvarSlett